Iarna este un timp pentru distracție, obrajii înroșiți, săniuș distractiv și lupte cu bulgări de zăpadă. Crezi că toate acestea sunt doar jocuri de iarnă pentru copii? Nu chiar! Neuropsihologii sunt convinși că distracția iarna este extrem de utilă pentru dezvoltarea creierului.

Așadar, vă oferim 5 jocuri de iarnă, care sunt de fapt – adevărată gimnastică pentru creier.

Este important să înțelegem că toate jocurile în aer liber sunt în general utile pentru dezvoltarea creierului. Ne învață să navigăm în spațiu, ajută la îmbunătățirea sistemului vestibular, îmbunătățim coordonarea mișcărilor și, desigur, saturăm creierul cu oxigen.

1. CONSTRUCȚII

Iarna, doar cei mai leneși nu fac oameni de zăpadă. Copiii chiar își încarcă părinții cu entuziasm, astfel încât, oameni de zăpadă cu eșarfe strălucitoare și cu morcovi , conuri în loc de nas cresc în curți. Cu toate acestea, omul de zăpadă este prea ușor de realizat. Puteți construi forturi întregi de zăpadă (apropo, ele vor fi utile pentru alte jocuri), sau puteți crea figuri mai realiste. Încearcă să modelezi un câine, un dinozaur, o veveriță sau un iepure.

Și puteți introduce, de asemenea, un element de competiție, invitând copiii să rostogolească bulgări de zăpadă pentru viitoarele sculpturi. Acest lucru îl motivează pe copii să-și dezvolte viteza și să-și îmbunătățească acuratețea mișcărilor.
Care este beneficiul?
Fiecare sculptură de zăpadă poate fi complet inundată cu apă și apoi se va transforma în gheață din cauza temperaturilor scăzute. De asemenea, puteți colora toate instalațiile casei dvs. Faceți un „studio” deschis pentru o ședință foto de iarnă. Improvizați!

2. LUPTE CU ZĂPADA

Vă amintiți de cetatea pe care am construit-o? Este timpul să-i găsiți utilitatea. Acest lucru va necesita bulgări de zăpadă. Un număr infinit de bulgări de zăpadă! Desigur, puteți folosi lopeți pentru a aduna zăpada, dar în ceea ce privește construcția, este mult mai bine să vă folosiți doar mâinile (bineînțeles, cu mănuși). Formarea de bulgări de zăpadă este asociată cu îmbunătățirea vitezei și preciziei mișcărilor, precum și a abilităților motorii ale degetelor. Și tragerea la „țintă” – precizia și viteza de reacție.

Și dacă combinați bătălia cu bulgări de zăpadă cu o urmărire, atunci veți obține o dublă provocare. În același timp, trebuie să fiți coordonați, să urmăriți mișcările inamicului, să evitați bombardarea sau, dimpotrivă, să efectuați atacuri de zăpadă. În astfel de momente din joc, ambele emisfere ale creierului funcționează în armonie și la capacitate maximă.

3. ARBORII DE CRĂCIUN 

Într-o oarecare măsură, aceasta este versiunea de iarnă a urmăririi. Vă amintiți că jocurile neuropsihologice sunt adesea asociate nu numai cu dinamica, ci și cu poziția statică?

Este exact cazul acesta.

Există o zonă de joacă delimitată. Unul îi urmărește pe ceilalți. Dar jucătorii au o mică șansă să scape de urmărire – să devină un pom de Crăciun. Pentru a face acest lucru, trebuie să desenați un cerc și să stați nemișcat într-un singur loc: brațele laterale, picioarele împreună. Jucătorii au dreptul să stea ca un pom de Crăciun timp de cel mult 5 secunde. Și dacă diversificați situația cu faptul că trebuie să vă închideți, de exemplu, ochii, atunci efectul pozitiv va deveni și mai mare.

Adesea părinții se opun puternic jocurilor prea active iarna pe stradă. Transpirație, supraîncălzire, respirație de aer rece, alunecare și cădere … Atunci poți opta pentru acest joc, ce reprezintă o alergare puțin mai calmă.

4. PATRULĂ

Este prezentată o zonă pentru joc. Acest lucru vă ajută să vă definiți în spațiu, dezvoltarea ochiului și a aparatului vestibular. Și la marginile conturului zonei de joc există „case” în care locuiesc jucătorii. Dar trebuie să schimbe periodic casa cu partea opusă, adică jucătorii să alerge prin zonă, care este patrulată de doi polițiști.

Acum imaginați-vă ce se întâmplă în creier când trebuie să faceți o schimbare. Trebuie să monitorizați două obiecte în mișcare în același timp, să calculați traiectoria mișcării, să vă coordonați alergarea, să vedeți cum se mișcă ceilalți. O sarcină incredibil de complexă pentru creier. Dar asta nu este tot. Cel pe care îl atinge unul dintre polițiști trebuie să „înghețe” în poziția în care este prins. Dacă încalcă poziția, se transformă automat în Omul de Gheață.

5. ECHIPA RAPIDĂ

Dacă copiii sunt mici, formați două echipe din ele cu un număr egal de participanți. Dacă sunt multe, faceți mai multe echipe. În cazul unui număr impar, unul poate fi judecător – copiii se alternează în această poziție. Desenați două linii sau marcați o distanță de 10-20 de metri (aceasta depinde de vârsta participanților – cu cât este mai tânăr, cu atât mai aproape, astfel încât copiii să nu-și piardă interesul).wooden pellets

Ambele echipe se aliniază una în spatele celeilalte la sfârșitul liniei. Un copil din fiecare echipă urcă pe sanie, iar celălalt îl trage până la capăt, se întoarce și îl conduce înapoi. Apoi trăgătorul se așază pe sanie și apoi următorul jucător. Și așa mai departe, până când toți participanții se aliniază. Victoria, desigur, va merge pentru cea mai rapidă echipă.

Care este beneficiul?

Principalele puncte aici sunt munca în echipă, capacitatea de a coordona mișcările, de a lua în considerare strategiile pentru grup, deoarece dacă pe sanie se află cel mai mare și cel mai plinuț membru al grupului și cel mai tânăr și mai slab, atunci rezultatul este puțin probabil de realizat. Și fiecare participant îți dezvoltă capacitatea de a fi responsabil, de a controla, de a-și putea distribui energia și puterea. Și toate acestea, după cum știți, vor fi utile nu numai în școală, ci și în tot felul de competiții, precum și în viața de adulți. Cel mai important: Nu vă fie frică de frig! Îmbracați-vă cu haine groase și ieșiți să vă distrați cu jocurile propuse de noi de iarnă!

Ți-a plăcut articolul? Nu uita să ne urmărești pe canalele SmartyKids: