Inteligența emoțională se referă la capacitatea unei persoane de a recunoaște, înțelege și de a-și gestiona emoțiile.
Oamenii cu o inteligență emoțională bună au o puternică conștientizare de sine: pot înțelege modul în care emoțiile lor pot afecta comportamentul și gândirea lor, în special în situații stresante.
Dacă oamenii pot determina cum se simt, vor încerca să schimbe asta și să se simtă mai bine. Astfel că, vor reacționa mai calm, mai adecvat în diferite situații. Deoarece omul este o ființă socială, majoritatea situațiilor noastre sunt dependente de mediul nostru social. De aceea, inteligența emoțională și inteligența socială sunt strâns legate. Inteligența socială se referă la modul în care o persoană se comportă.
Inteligența socială se referă la modul în care o persoană recunoaște, înțelege și răspunde la emoțiile și sentimentele altei persoane și la modul în care construiește și menține relații.
Ascultarea, empatizarea cu ceilalți, împărtășirea, comunicarea, rezolvarea conflictelor și menținerea relațiilor sănătoase sunt toate semnele că o persoană are o inteligență socială dezvoltată. Pentru a putea vedea, de exemplu, punctul de vedere al altcuiva. Modul în care punctul său de vedere poate afecta modul în care se simte și se comportă.
Construirea acestor abilități în copilărie oferă o bază importantă pentru o bună sănătate mintală pe tot parcursul vieții copilului. Astfel, cresc șansele de a avea relații durabile și sănătoase cu oamenii din jurul lor.
Inteligența emoțională și socială îmbunătățesc rezistența unei persoane, ajutându-l să se retragă rapid din eșecuri și dezamăgiri. În plus, ele ajută la construirea unui set bun de valori ca ajutor în relațiile noastre cu ceilalți. Pentru copii, învățarea acestor abilități înseamnă că sunt mai capabili să facă și să mențină prietenii sănătoase, să facă față situațiilor de intimidare în moduri pozitive și adecvate.
Cercetările arată faptul că, copiii au mai mult succes în școală atunci când sunt conștienți emoțional și social.
În plus, sunt mult mai puțin susceptibili să intre într-un mediu nepotrivit, periculos, deoarece pot recunoaște emoții negative, cum ar fi tristețea, mânia, frica, anxietatea și neputința.
Ce pot face părinții?
Copiii nu se nasc cu aceste abilități: le învață de la părinți, frați, rude și prieteni pe măsură ce cresc. Dovada este sugerată de perioada de la naștere până la vârsta școlară timpurie. Acesată perioadă este crucială pentru dezvoltarea acestor abilități. Rolul părinților în construirea inteligenței sociale și emoționale este crucial. Ei pot face multe pentru a-și construi aceste abilități și pentru a încuraja dezvoltarea copiilor lor.
Modelare și demonstrație
Unul dintre cele mai importante moduri în care copiii învață comportamentul și abilitățile este prin respectarea părinților. Modelarea unui comportament bun și demonstrarea relațiilor sănătoase arată copiilor cum funcționează abilitățile sociale și emoționale. Părinții trebuie să lucreze pentru a-și construi propriile prietenii puternice și a oferi exemple bune de interacțiune cu oameni zilnic. Demonstrarea modului de abordare a greșelilor, eșecurilor și problemelor este, de asemenea, importantă. Respectarea abordărilor dvs. în aceste situații poate fi o bună oportunitate de învățare pentru copii.
Vorbiți copiilor despre sentimentele lor
Copiii trebuie să fie capabili să recunoască și să-și numească sentimentele pentru a înțelege și a comunica. Învățarea copiilor de mici – cuvinte pentru sentimentele lor, le oferă instrumentele pentru a începe să recunoască și să-și exprime emoțiile. Pentru copiii mai mari, discuțiile despre sentimente îi ajută să numească modul în care se simt și îi încurajează să înțeleagă de ce se simt în acest fel. Așa își consolidează inteligența emoțională și socială.
Este bine să vorbești deschis despre propriile sentimente de fața cu copiii tăi. Să discutați despre cum s-ar putea simți ceilalți într-o situație de conflict. De exemplu, cu un prieten sau o soră a copilului.
Tratând emoțiile și relațiile
Încurajați copiii să observe propriul comportament și al celorlalți în relațiile lor și să ofere o părere, îndrumare și laudă pentru un comportament pozitiv.
Discutați și explorați moduri pozitive și adecvate pentru copii. Important este să înțelegeaga emoțiile și sentimentele și să răspundă la emoțiile și comportamentele altora.
Lăsați-i pe copii să se gândească la motivul pentru care cineva ar putea acționa într-un anumit mod. Ce ar putea să simtă. Îi ajută pe copii să exploreze modul în care pot rezolva conflictul. Să înfrunte problemele într-un mod care să răspundă nevoilor lor și ale celeilalte persoane.
Pentru copiii mai mari, practicați și jucați roluri cu privire la modul de rezolvare a unei probleme specifice.
Construirea conexiunilor
Acordarea unei atenții depline copiilor este extrem de importantă pentru a construi o relație cu aceștia și pentru a construi o bază solidă pentru ca copilul dvs. să poată face legături cu ceilalți. Acest lucru este esențial de la naștere. Faceți contact vizual cu bebelușii în timp ce îi țineți și vorbiți cu ei și răspundeți semnalelor și nevoilor lor. Vorbiți și ascultați copiii și implicați-i în activitățile zilnice. Oferiți un timp să cântați, să citiți, să redați și să cârmați și să deturnați sau să dezactivați distrageri precum telefoanele sau televizoarele.
Fiind pe deplin prezenți în viața copiilor și acordându-le atenția deplină, va ajuta la dezvoltarea acestor abilități și va oferi, de asemenea, un sentiment plin de bucurie și de a aprecia pe deplin compania celuilalt.
Importanța jocului și a lecturii
Există dovezi că jocul este vital pentru învățarea și dezvoltarea copilului. Jocul construiește imaginație și abilități de rezolvare a problemelor. Îi ajută pe copii să-și dezvolte abilitățile emoționale și sociale.
Oferiți-le copiilor multe oportunități de a se juca. Oferă-le jucării cu care să se joace, dar permite-le, de asemenea, să-și dezvolte propriul mod de a juca. Citirea și povestirea lecturilor sunt instrumente importante pentru a ajuta copiii să-și exploreze propriile emoții, să-i facă să se gândească la ceilalți. Acest lucru ajută la construirea empatiei și compasiunii. Puneți copiilor întrebări despre motivul pentru care un personaj poate face ceva sau cum ar putea să se simtă despre ceea ce se întâmplă în poveste.
Acest lucru îi ajută pe copii să folosească aceste abilități în propriile vieți și relații. Cu fiecare poveste, copilul trăiește diferite situații împreună cu personajele și dezvoltă imperceptibil empatia.
În rezumat, inteligența socială este strâns legată de inteligența emoțională. Sunt extrem de importante pentru cunoașterea de sine, comunicarea cu ceilalți și adaptarea generală la lume. Prin dezvoltarea acestor calități, copilul va fi o persoană fericită și încrezătoare.
Dacă aveți un copil cu vârsta cuprinsă între 4 și 12 ani în familie și căutați o activitate suplimentară, care să fie distractivă și utilă, vă invităm să vă înscrieți la o lecție demonstrativă GRATUITĂ de aritmetica mentală!
Vă așteptăm pentru o mulțime de aventuri distractive și captivante!
Urmareste-ne pe:
Facebook: https://www.facebook.com/smartykidsromania/
Instagram: https://www.instagram.com/smartykidsromania/
Youtube: https://www.youtube.com/channel/UC9V0DxxYu0e-tefUa-Dc0EQ/featured