Acum, mai mult ca niciodată, este extrem de important să știm cum să ne gestionăm resursele. Fiecare bănuț contează și este important ca întreaga familie să înțeleagă valoarea banilor. În timp ce copiii sub vârsta de cinci sau șase ani nu vor putea înțelege concepte mai avansate de bani, există modalități adecvate de a începe introducerea copiilor în concepte financiare de la o vârstă fragedă.

Educație financiară – importanță

„Educație financiară”, pare complicată – dar ce înseamnă cu adevărat? În esență, educația financiară reprezintă un set de abilități care permit oamenilor să ia decizii inteligente cu privire la banii lor. A avea cunoștințe financiare înseamnă a înțelege cum să faci, să economisești, să cheltui (inclusiv să donezi) și să investești bani. Pentru cei mici, a începe cu elementele de bază ale gestionării banilor poate însemna să îi ajutați să învețe cum să facă bani și să ia mici decizii cu privire la modul de gestionare a acestora.

Educație financiară pentru copii

Educația timpurie a copiilor pe tema „banilor” formează obiceiuri financiare bune, pe care le vor urma la maturitate. Este important să purtați astfel de conversații și să permiteți copiilor să pună întrebări, astfel încât să poată începe în cele din urmă să contribuie la propriul succes financiar.

Activități legate de alfabetizarea financiară pentru copii

Unul dintre factorii cheie în creșterea copiilor orientați către domeniul financiar este oportunitatea pentru ei de a dobândi experiență prin activități educaționale. Iată câteva activități pentru a vă ajuta copiii să învețe despre bani în moduri distractive, antrenante și adaptate vârstei.

Pentru copiii cu vârsta de 4 sau 5 ani, învățați-i valoarea numerică a monedelor. Exemplu: cea mai mică monedă este de 1 ban. Puneți-i să țină monedele în palmă și să observe diferitele dimensiuni, culori și greutăți. De acolo, copiii ar trebui să se angajeze într-o activitate care să le permită să combine monede pentru a ajunge la sume specifice (5 monede de 1 ban reprezintă 5 bani).

Rugați copilul să sorteze toate monedele disponibile pe care le aveți în casă. Aceasta este o modalitate excelentă de a practica numărarea și învățarea monedelor. Ca recompensă pentru ajutor, copilul dvs. poate primi un procent din suma totală.

Creați o piesă de teatru.

Creați o simulare: piață de legume și fructe sau o pizzerie și determinați-i pe copii să exerseze vânzarea-cumpărarea de produse.
Apoi discutați de ce este nevoie pentru a deschide o pizzerie, de exemplu.

Învățați copiii despre „nevoi” versus „dorințe”. Puneți-vă copilul să creeze o listă de lucruri de care are nevoie și o listă de lucruri pe care le dorește. Copiii mai mici se pot bucura de tăierea fotografiilor din reviste pentru a-și crea propriile liste. Faceți un joc! Apoi folosiți exemple practice pentru a discuta diferența dintre cele două concepte. Faceți liste cu acele lucruri de bază (hrană, apă, adăpost și îmbrăcăminte) în comparație cu cele pe care doresc să le aibă (jucării, bomboane sau jocuri video).

Ideile copiilor pentru a face bani

Fie că le dați copiilor bani pentru treburile casnice, există multe alte modalități prin care copiii pot câștiga un venit pentru ei înșiși. Lăsați copiii să vă ajute cu activități, care pot fi plătite în general. De exemplu, hrănirea / mersul cu animale de companie afară, udarea plantelor. Încurajați familia și prietenii să ofere copiilor lor bani în loc de jucării pentru zilele de naștere și alte sărbători. Aceștia pot stoca acești bani într-o pușculiță sau într-un cont de economii.

Organizați un bazar în curte / în fața blocului. Examinați jucăriile vechi împreună cu copiii dvs. și decideți ce ați putea vinde.

Donați

Așa cum este important să îi învățăm pe copii să câștige și să gestioneze bani, este important să discutați și modalitățile prin care copiii tăi sunt pot contribuie la ceva bun prin mijloacele lor. Donați o parte din banii din vânzarea de jocuri pentru o cauză nobilă, deoarece se dezvoltă un sentiment de comunitate. Devoltă în copii un sentiment de recunoștință. 

SmartyKids Money – curs de alfabetizare financiară pentru copii

Realizând importanța subiectului, echipa SmartyKids a dezvoltat o metodologie specială pe tema educației financiare pentru copii. Cursul îl introduce pe copil în elementele de bază ale economiei și îl învață să-și planifice corect bugetul. Copiii din lumea modernă întâlnesc economia de la o vârstă fragedă: fac cumpărături cu părinții, ascultă și urmăresc reclame, văd promoții precum „Vânzare”, „Promoție”, „Reducere de până la – 70%” și altele.

De aceea, este important să îi explici corect copilului de ce nu toate promoțiile sunt profitabile, cum să alegi una dintre mai multe produse similare, de ce ar trebui să economisești bani.

Cursul SmartyKids este împărțit în 12 lecții, care durează fiecare 90 de minute. Sarcinile cursului constau în situații de joc, pentru a căror implementare, copiii primesc bani virtuali.

La sfârșitul instruirii, copilul va putea să creeze un plan de afaceri pentru începerea propriei afaceri.

Pentru mai multe informații, înscrieți-vă pentru un tutorial demo gratuit aici:

Pentru a fi la curent cu noutățile, urmăriți SmartyKids pe paginile noastre: