De ce este importantă dezvoltarea optimismului?
În prima parte am explicat diferența dintre optimism și pesimism și de ce este important ca fiecare copil să fie optimist.
În a doua parte, vom vorbi despre cele 5 metode de dezvoltare ale optimismului.
1. Dorințe pozitive
Dr. Barbara Fredrickson constată că doar șase săptămâni de antrenament axat pe meditație, bunătate și compasiune, duc la creșterea emoțiilor pozitive, conectare socială și chiar a îmbunătățit sănătatea participanților la studiul ei.
Meditația presupune gândirea la cei dragi și trimiterea de dorințe pozitive. Ulterior, copilul își poate extinde gândurile pozitive către oameni neutri din viața sa. Dr. Fredrickson descrie această formă de meditație drept „canalizarea dorințelor bune către ceilalți”.
Pentru a fi interesant pentru copil acest lucru, puteți realiza un joc care să se numească „Dorințe magice”. Scopul este ca toată lumea să-l cunoască pe celălalt, către cine și-a trimis dorințele și care sunt acelea.
2. A-i ajuta pe ceilalți
Ajutarea înseamnă și stimularea sentimentului de apartenență, pace interioară și recunoștință. Copilul tău i-ar putea ajuta pe alții, ajutând un vecin în vârstă cu bagajele sau un prieten care are animale de companie. De asemenea, puteți veni cu o cauză voluntară în ajutorarea oamenilor care au nevoie. Ajutând regulat în bucătărie pentru cei fără bani, donând haine, jucării și produse, plantând copaci, curățând natura sau sprijinind o altă organizație caritabilă.
3. Înregistrați momentele bune în fiecare zi
Dr. Fredrickson explică faptul că gândirea pozitivă poate veni din recunoașterea și aprecierea micilor momente de fericire. Aceste momente simple pot include râsul, îmbrățișările, un apus frumos sau sunetul păsărilor.
Un mod practic de a lucra această abilitate cu copilul tău este să-l convingi să înceapă un „Jurnal al optimistului”. Este bine să aveți unul, și împreună cu copilul, puteți discuta despre activități o dată pe săptămână sau chiar zilnic.
În jurnal, veți nota impresii și momente din viața de zi cu zi pe care le considerați frumoase sau neobișnuite. Spre exemplu, un curcubeu sau chiar mirosul prăjiturilor proaspăt coapte. Copilul tău poate păstra aceste momente cu ajutorul desenelor, poeziilor etc.
Un astfel de jurnal vă va învăța copilul să înceapă să recunoască și să caute frumusețe peste tot, ceea ce îl va ajuta să formeze o perspectivă mai pozitivă asupra lumii și a lui însuși.
4. Stabilirea și atingerea obiectivelor
Stabilirea obiectivelor ajută oamenii să devină mai optimiști și cu gânduri pozitive. Dar, uneori, persoanele care sunt excesiv de optimiste în ceea ce privește atingerea obiectivelor lor, nu iau în serios potențialele dezavantaje pe care le pot întâmpina. Și, în cele din urmă, nu reușesc să atingă aceste obiective, ceea ce le poate afecta în mod negativ perspectivele.
Pentru a vă ajuta copilul să își atingă obiectivele și să dezvolte o gândire pozitivă pe termen lung, încercați să utilizați următoarea strategie:
Dorința – Ajutați-vă copilul să își stabilească un obiectiv pe care dorește să-l atingă cu adevărat.
Rezultat – Angajează-ți copilul să vizualizeze rezultatul cel mai bun din urma realizării acestui obiectiv. Cum ar arăta acest rezultat? Care ar fi sentimentul?
Obstacole – Gândiți-vă la dorință și vizualizați cu un pas înainte. Generați o listă de obstacole care ar putea împiedica copilul vostru să își atingă obiectivul. Aceste obstacole pot include dorința de a renunța sau a distragerea atenției de la ceva, cum ar fi dorința de a se juca cu jucăriile sau pe telefonul mobil.
Plan – În sfârșit, faceți un plan pentru a face față acestor obstacole dacă apar. Spune-i copilului tău să scrie câteva propoziții despre cum va trece peste obstacole. Vizualizarea și planificarea în timp, îl va ajuta pe copil să își atingă obiectivele, ceea ce duce la creșterea încrederii și la o atitudine mai pozitivă (optimism).
5. Activități noi și dezvoltarea de noi abilități.
Recunoaște punctele forte ale copilului tău și ajută-l să dezvolte și să aibă succes. De exemplu, dacă copilul vostru are înclinație spre muzică, lăsați-l să încerce lecțile de canto și să participe la concerte. Dacă este un excelent jucător de fotbal, înscrie-l la o echipă locală. Pe măsură ce copilul tău dezvoltă abilități și reușește, ca urmare, automat va crește încrederea și va dezvolta o perspectivă și o atitudine mai pozitivă.
În mod similar, încercarea lucrurilor NOI poate duce la creșterea încrederii și optimismului. Încurajați-vă copilul să încerce un tip de sport, un instrument, un joc sau un curs nou (cum ar fi cel de aritmetica mentală).
Puteți găsi chiar și noi activități pentru a încerca cu copilul vostru pentru a crește experiențele pozitive împărtășite. Înscrie-te la o clasă de artă, tenis de masă, ciclism, călărie și participă împreună cu el la un spectacol de aritmetică mentală. Optimismul este esențial pentru dezvoltarea umană. Odată cu aceasta, succesele sunt mai apropiate ca niciodată!
Partea 1 a articolului „De ce este important să se dezvolte optimismul” se găsește aici: https://smarty-kids.md/de-ce-este-importanta-dezvoltarea-optimismului-partea-1/