Fraze clasice ale unui copil căruia nu îi place să împărtășească jucăriile:

„Aceasta este a mea!”

„Nu îți voi da jucăria!”

„Nu, este a mea!”

Nu vă faceți griji – acestea sunt fraze obișnuite pe care le puteți auzi de la copilul dumneavoastră. Când copiii încep să învețe cum să împărtășească și să colaboreze, au nevoie de sprijin și îndrumare, însoțite de activități distractive și plăcute pentru a-i ajuta să înțeleagă aceste noi concepte.
În acest articol, veți învăța cum să facilitați colaborarea copiilor cu ceilalți.

11 modalități de a învăța preșcolarii să împărtășească ceea ce au.

1. Căutați situații sociale.

Vizitează un loc de joacă sau organizează o aventură la muzeu pentru copii și încurajează-ți copilul să împărtășească jucării cu ceilalți. Este important să lucreze în grup pentru a face un experiment științific sau un proiect artistic.

2. Împarte cu copilul tău.

Modelează-ți comportamentul împărtășind locul tău preferat de pe canapea sau un tratament special pe care îl faci acasă și pe care l-ai învățaat de la serviciu.

3. Învață pe rând.

Începeți prin a învăța să vă mișcați înainte și înapoi, cum ar fi rostogolirea sau aruncarea unei mingi, pentru a vă învăța copilul cum funcționează alternativ – puteți chiar să spuneți „e rândul tău” și „e rândul meu” atunci când fiecare dintre voi are mingea. Jocurile de masă și jocurile de cărți sunt metode excelente pentru ca un copil să învețe să se transforme pe rând. Dacă vă jucați cu un grup mai mare, ajutați-i pe copii să-și amintească al căror rând îi vine înaintea lor, astfel încât să știe când să tragă o carte sau să arunce zarurile.

4. Citește. Alegeți cărți despre „a împărtăși cu ceilalți”.

În timp ce treceți în revistă fiecare poveste, întrebați cum s-ar putea simți personajele, ce ar trebui să facă și ce prezice copilul dvs. ce se va întâmpla în continuare.

5. Folosiți alimente.

Comandați sau gătiți o pizza, lucrați împreună pentru a împărți totul în mod egal și pentru a da o bucată tuturor celor din jurul mesei. La micul dejun, roagă-ți copilul să pună cinci căpșuni pe fiecare farfurie. Acest lucru nu numai că va contribui la îmbunătățirea partajării, ci este, de asemenea, o mare activitate matematică.

6. Folosiți muzica.

Luați un instrument muzial și încurajați-vă copilul să ia un alt instrument – toba sau tamburina. De asemenea, puteți lucra împreună pentru a număra ritmul și a utiliza instrumentele în același timp. Schimbați instrumentele pe rând.

7. Construiește ceva (constructori).

Elaborați o strategie și luați pe rând aranjând blocuri și elemente. Și dacă preferați să transformați construcția într-un joc, încercați Jenga! Acest lucru îl va ajuta imperceptibil pe copil să împărtășească fără dificultăți.

8. Curățenia.

Când este timpul să puneți totul deoparte, puneți rând pe rând jucăriile în coș și împărțiți sarcina de pliere a hainelor. Vedeți cine poate pune jucăriile la locurile lor sau să lucreze împreună cu dvs. la asta.

9. Identificați jucăriile „speciale”.

Dacă există câteva jucării preferate pe care copilul tău nu este pregătit să le împărtășească cu alții, lasă-le deoparte înainte de a veni prietenii. Nu uitați să lucrați cu copilul dvs. în prealabil pentru a identifica lucrurile care vor fi „speciale” și să alegeți. Pentru jucăriile populare cu care toată lumea vrea să se joace, trebuie să le setați un cronometru pentru fiecare copil.

10. Oferiți copiilor șansa de a se înțelege pe ei înșiși.

Înainte de a vă implica într-o ceartă pentru jucării, așteptați și vedeți dacă copilul și prietenii lui pot găsi o soluție. Ascultați negocierile lor și, dacă este timpul să vă implicați în idei, încercați să le direcționați conversația, încurajându-i să stabilească limite de timp și să rezolve.

11. Încurajează bunele practici.

Când copilul tău se pricepe la a împărtăși cu ceilalți, anunță-l. Spune lucruri de genul „Ai împărțit timpul de a te juca cu jucăria – vezi cât de fericit ești deoarece ți-ai făcut prietenul fericit” și „Mulțumesc că m-ai lăsat să-ți folosesc creioanele … m-au ajutat să fac acest desen frumos!” În cele din urmă, asigurați-vă că aveți răbdare. Învățarea a ceva nou necesită timp. Faptul că oferiți sprijin copilului dvs. pe parcurs vă va ajuta să creșteți abilitățile de colaborare – abilități necesare pe tot parcursul vieții care vă vor pregăti copilul pentru succes în viitor.

 

Ți-a plăcut articolul nostru? Pentru a fi la curent cu noutățile, urmăriți SmartyKids pe paginile noastre: