În acest articol, vom analiza tema responsabilității sociale și vom răspunde la o întrebare. Ce este nevoie pentru a crește responsabilitatea socială în rândul copiilor?

Imaginați-vă următoarea situație, vineri dimineață, Alex, în vârstă de 12 ani, merge la școală. O pungă de gunoi este pe cale de a se rupe și a se împrăștia pe jos în fața sa, și urmează să se lovească de gardul școlii. Hârtii vechi mototolite, pachete de sandvișuri și cutii de suc zdrobite, sacul de gunoi devine parte a unui colaj de resturi care se lipesc fără speranță de gardul școlii.

Cât de dezgustător, crede el. Ceva trebuie făcut. A doua zi copilul se trezește devreme și merge din nou la școală. Își dorește să poată dormi puțin mai mult. Dar Alex nu-și poate șterge din minte imaginea gardului murdărit. Înarmat cu un băț, mănuși și o pungă de gunoi extrem de mare, Alex își petrece dimineața curățând gardul. El strălucește cu mândrie când sarcina este finalizată. Aruncă gunoiul și se îndreaptă spre casă, gata să înceapă petrecerea de weekend. Să presupunem că acest scenariu te face să te gândești: „Ce copil minunat! Părinții lui trebuie să fie foarte mândri.” Dacă da, cu siguranță nu sunteți singuri.

Dar este probabil că alte gânduri vor apărea în mintea ta, s-ar putea să te întrebi… „Ce au făcut părinții lui Alex pentru a crește un băiat atât de responsabil din punct de vedere social? Și cum pot face și eu același lucru?” Din fericire, avem soluții pentru tine.

Puteți crește copii responsabili social la fel ca Alex! Părinții care respectă principiile creșterii pozitive au un scop comun. Acesta este creșterea copiilor amabili, plini de compasiune și educați. Să vedem cum! Dar mai intai… Ce înseamnă să fii responsabil social? Termenul „responsabilitate socială” este răspândit, în special în lumea corporativă. Adesea asociem eforturile filantropice sau caritabile cu companiile mari și angajamentul lor față de comunitățile lor.

Dar responsabilitatea socială nu este doar pentru primele 10 companii, ci poate fi redusă la cel mai de bază nivel individual. Pur și simplu, responsabilitatea socială este ideea etică conform căreia, în calitate de ființe umane, avem o responsabilitate mai mare de a lucra cu ceilalți pentru binele societății. Acțiunile noastre au consecințe și trebuie să lucrăm din greu pentru a ne asigura că impactul nostru asupra celorlalți și asupra lumii este unul pozitiv.
Așadar, acum, când știi ce înseamnă să fii responsabil social, ajungem la cele 5 modalități de a crește copii responsabili social.

#1. Un model de generozitate și responsabilitate.

Generozitatea este un proces bidirecțional. Primesti ceea ce oferi. Această relație este exact motivul pentru care ar trebui să modelezi generozitatea la copiii tăi – pentru că ei să ofere același lucru! Este atât de ușor să ne arătăm dragostea pentru copii! Îi îmbrățișăm, petrecem timp individual cu ei, lăsăm mici note în cutiile lor de prânz. Cerul este limita când vine vorba să le arătăm cât de mult ne pasă. Așadar, fii generos cu atitudinea ta grijulie. Ei privesc mereu și probabil vor reflecta acest lucru în lume.

Dar nu te opri aici! Este la fel de important să subliniem faptul că, sunteți generoși față de alte persoane. Vorbesc despre prieteni, familie, colegi și chiar străini. Atunci efectul va fi și mai mare. Ia o cafea suplimentară într-o dimineață rece pentru paznicul de la școala fiului tău. Așteptați încă cinci secunde pentru a ține ușa persoanei din spatele dvs. Luați un cărucior rămas în parcarea magazinului și puneți-l la loc. A fi generos este un mod atât de simplu de a avea un impact semnificativ asupra copiilor tăi. Același lucru este valabil și pentru responsabilitate.

Condiții preliminare pentru creșterea copiilor responsabili social

Una dintre cele mai bune modalități de a face acest lucru este să îți asumi responsabilitatea pentru acțiunile tale în avans. Când greșești, recunoaște-ți greșeala și cere iertare când este necesar. „Îmi pare rău că mi-am pierdut cumpătul și am ridicat tonul în această dimineață. Poti sa ma ierti?” De asemenea, este foarte important să vă îndepliniți sarcinile. „Am adus acest prânz pentru un picnic în parc, așa că este responsabilitatea noastră să aruncăm gunoiul înainte de a pleca”.

Dacă intenționați să creșteți copii cu valori bune, ar trebui să exersați în mod activ în fiecare zi în fața lor. Credeți-ne, după un timp, acest lucru va părea ca ceva natural și vor folosi aceste lecții importante pe cont propriu.

#2: Alegeți un proiect de voluntariat.

Dacă doar să spui cuvântul „proiect” te sperie, înțelegem total. La urma urmei, nimeni nu vrea ca altceva să fie adăugat la lista lor nesfârșită de sarcini. Dar promitem că acest tip de proiect nu trebuie să fie o altă „treabă” pe care o puteți face dumneavoastră sau copiii voștri. De fapt, s-ar putea să ți se pară plăcut! Voluntariatul este o modalitate excelentă pentru copiii tăi de a înțelege ce înseamnă să-i ajute pe ceilalți. Acest lucru le deschide ochii spre lumea din jur, insuflând în același timp un sentiment de realizare și mândrie.

Deoarece mulți copii învață cel mai bine printr-un mediu practic, interactiv, alegerea activităților de voluntariat care îi mențin activi și implicați crește foarte mult viteza de dobândire a lecției în sine. Așadar, urmăriți opțiunile care se potrivesc acestei descrieri.

Să începem cu câteva idei la care poate participa întreaga familie, de la copii mici până la bunici!

– Participați sau organizați o curățenie în parc.
– Donați jucării, alimente sau haine la un adăpost local.
– Participați sau organizați un bazar de caritate.
– Reciclați bunurile uzate din toată casa – colectați capace, descoperiți noi aplicații pentru borcane și cutii uzate etc.

Dacă sunteți în căutarea unor idei pentru a vă implica copiii mai mari, iată câteva opțiuni:
– Voluntar în bucătărie pentru cei defavorizați social.
– Strângerea frunzelor, tunderea ierbii sau dezăpezirea curții unui vecin în vârstă.
– Donarea de cărți către un spital pentru copii.
– Ajutați la salvarea animalelor sau la plimbarea câinilor din adăposturi.
– Donare de sange.

#3: Concentrați-vă pe independență: un simț al responsabilității.

Ca părinte, uneori poate fi dificil să slăbiți frâiele și să le permiteți copiilor să realizeze singuri lucruri. Le pregătim prânzul pentru pachet la școală, le orgonăm camerele și le reamintim să-și facă temele, chiar și atunci când sunt suficient de mari pentru a se descurca singuri. De ce? Poate pentru că este mai ușor sau pur și simplu nu vrem să ne ocupăm de văicăreli când le cerem să o facă singuri. Cu toate acestea, adevărul este că, atunci când facem totul pentru ei, nu reușim să transferăm responsabilitatea de a o face singuri.

Și dacă există un lucru de care toți copiii, atât fetele, cât și băieții este că  au nevoie să se simtă independenți!

Deși este ușor să-i ceri copilului tău de 3 ani să ridice jucăriile pe care altul le-a scăpat, ai vrea ca copilul tău mai mare să o facă singur. Pentru că știe deja că poate, pentru că l-ai învățat să creadă în el însuși. Puteți spune: „Ești o persoană competentă și responsabilă. Cred că știi când să faci ceea ce trebuie.” De asemenea, vă puteți aștepta ca o fiică adolescentă să nu-și pună gumă sub birou sau să-și lase sticla de apă goală pe treptele din fața unei școli. „Mă bucur atât de mult că ai înțeles cât de important este să lași spațiul la fel de curat pe cât l-ai găsit.”

Nu uitați să fiți atenți cu comentariile, să nu exagerați cu laudele și să-i abordați cu cuvinte echilibrate. S-ar putea să vă întrebați: „Ce legătură are împuternicirea cu creșterea copiilor responsabili social?” Răspunsul este simplu. Copiii cu responsabilități dezvoltate așteaptă același lucru de la ceilalți. Nu numai cu cuvintele lor, ci și cu acțiunile lor. Copiii care se simt capabili și încrezători să ia decizii care să îmbunătățească lumea din jurul lor vor fi în cele din urmă un catalizator pentru schimbări pozitive în societate. Acești copii nu vor doar să facă lumea un loc mai bun. Ei ies și o fac!

#4: Să avem o mentalitate colectivă „NOI”, nu „EU”.

Ca adulți, știm că lumea este un loc uriaș, plin de miliarde de oameni și trilioane de probleme. Dar poate fi dificil pentru copiii noștri să vadă acest lucru prin prisma lor și prin viziunea lor încă mică despre lume. Ei au o mentalitate care agită în mod constant: „Eu, eu, eu!” Dar dacă vrei să-i faci mai puțin concentrați pe ei înșiși și mai concentrați asupra celorlalți, trebuie să-i ajuți să schimbe această gândire la „Noi, noi, noi!”. Imaginează-ți asta: Mergi la școală și o vezi pe fiica ta de 10 ani stând acolo cu fața roșie și furioasă. Când întrebi ce a supărat-o, ea îți spune imediat.

„Ana a cerut-o pe Silvia să fie partenerul ei în proiectul de istorie, chiar dacă ȘTIE că Silvia este cea mai bună prietenă a MEA! Trebuie să fie partenerul MEU, nu al Anei!”. Simpatizezi cu fiica ta și nu vrei să o vezi supărată, dar unii dintre voi se întreabă: „Ce s-a întâmplat?”. Problema este că această situație poate părea nesemnificativă. Dar pentru fiica ta, este o mare problemă (chiar dacă sună egoist). Deci, cum o poți face să-și schimbe mentalitatea dintr-o mentalitate „eu” într-o mentalitate „noi”?

După cum sa menționat mai devreme, o opțiune excelentă este de a implica mai mult copiii în comunitate prin voluntariat. Nu încercați să creșteți copii care se oferă voluntari doar de dragul imaginii sau al admiterii la facultate. În schimb, ajută-i să-și aprindă inimile cu dorința de a crea schimbări reale, pozitive, ajutând oamenii din jurul lor.

Încurajarea participării lor la sporturi de echipă, cursuri, formație sau cor este o altă oportunitate fantastică pentru ai ajuta să iasă din această stare egocentrică. Nu numai că vor trebui să învețe să se bazeze pe ceilalți pentru succesul general, dar vor avea și o idee valoroasă de a lucra ca unitate coezivă, lucrând în echipă.
Organizarea de reuniuni regulate de familie este un instrument puternic pentru a vă încuraja familia să rezolve problemele împreună și să ia decizii în echipă. Cu activități practice regulate, copiii vor învăța cum să-și exprime respectul cu grijă și să găsească soluții pentru toată lumea. În cele din urmă, dacă aveți mai mulți copii, asigurați-vă că le permiteți să lucreze împreună pentru a avea o contribuție comună la gospodărie. Timpul petrecut în eforturi comune va crește respectul reciproc și va reduce situațiile conflictuale dintre copii.

#5: Contribuția în familie – un început bun pentru copiii responsabili social.

Toți acasă (indiferent de vârstă) ar trebui să contribuie la funcționarea cu succes a întregii familii ca unitate. Așa este, de la un copil mic la bunici, toată lumea aduce ceva valoros la masă! Mama și tata pot merge la serviciu și să asigure financiar familiei, dar știm cu toții că este nevoie de mult mai mult decât atât pentru ca o gospodărie să „muncească” fără probleme. Există preparate care trebuie pregătite, programe de urmat, obligații de făcut – lista continuă și continuă. Din fericire, copiii pot ajuta! Și, cel mai bine, vor să se simtă importanți pentru familie, deoarece le conferă un sentiment de apartenență și semnificație.

Deoarece copiii dvs. vor să se simtă utili și importanți pentru familie, le puteți permite să contribuie într-un mod semnificativ. Copiii sunt adesea mult mai capabili decât cred părinții, deci este important să aflăm ce activități pot face în mod regulat pentru a contribui acasă. Dacă aveți copii mici, încercați să le cereți să reumplă bolurile pentru hrană pentru animale de companie, să stingă luminile, să aprindă aspiratorul pentru dvs. Copiii vor ajuta cu plăcere!
Cei mai mari vă pot ajuta să curețe baia, să curețe ușile acasă, să măture în fața casei, să plimbați câinele , să mergeți la magazin pentru cumpărături. Există atât de multe opțiuni! Oricare ar fi activitatea, aceasta va aduce beneficii copiilor, mai ales atunci când văd impactul pozitiv pe care îl contribuie la familie.
Pentru a fi la curent cu noutățile, urmăriți SmartyKids pe paginile noastre: